úterý 22. prosince 2009

13. EG MM - Braňany
2009/12/19

13. MM, odehraný v předvečer Zlaté neděle, přinesl další (v letošní sezóně už páté) zlato Fílovi Š., který k nám na zamrzlý sever dorazil spolu s Kíťou od Zlaté kapličky. Vypadá to, že předseda EG prahne po zlatém hattricku (tři bezprostředně po sobě následující vítězství). „Zlatý voči!“ Poprvé mu Zlatou trojkorunu „vyfoukl“ Jarda Šeps, podruhé Tomáš Kojzar. Aktuálně se vynořil nový soupeř – Tomáš Neumann. Tom hraje roli nenápadného tichého muže v pozadí tak dobře, že by si za ni zasloužil Zlatý glóbus (Golden Globe) v kategorii „nejlepší herec“. Ale kdo ví! Možná se jen drží Zlatého pravidla („Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ - Bible, Tob 4,15). Neposmívá se, nepoučuje, neprovokuje a tak se mu také druzí neposmívají, nepoučují ho, neprovokují ... a přestávají ho, bohužel, hlídat. Jako by se jím nechali náhle posunout do bájného Zlatého věku blaženosti a nevinnosti, kdy lidé nestárli, nepracovali a navzájem si neubližovali. Z Tomášových neměnných trojek a čtyřek v náročném zimním terénu by však mohl zestárnout kdejaký původně blažený naivka. Zlaté rouno – symbol královské moci a vlády – klouzalo v Braňanech z Fílových ramen. Tomáš skončil jen bod za ním.

Zlatou bulu sicilskou, či-li listinu uznávající svrchovanost a nezávislost českých králů (zde momentálního EG krále Fíly), napadl také Hasa. Od vítěze ho dělily tři body. To, že si nevítaně přičetl, způsobila závěrečná „vymazlená“ jamka Luboše Pouchy + Pošťáka. V intencích zlatého řezu postavili „fílovinu“, či-li Fjamku (autor názvu: Hasa), která i FFílu překvapila.

(Vsuvka autorky: 19. 12. 2009 jsem do své zásuvky vložila základní kámen „Slovníku neologismů českého EG“. Potud posbíranými výrazy jsou: fílovina nebo-li fjamka nebo-li vymazlená jamka = těžko hratelná /pozitivněji řečeno: "sofistikovaná"/ jamka, Éčko = exgolfista, pažit = tráva exgolfového hříště, sněhulák = osmička. Prosím, posílejte další na b.hamouzova@gmail.com, popř. i s uvedením autorství pojmu. Zveřejním 19. 12. 2010. Díky b.)

Většině aktérů braňanského MM mohla výše uvedená „fjamka“ v závěru hravě přivodit zlatou žílu (Haimorrhoides flebes). Do největšího ohrožení se dostal právě Hasa, když polehával, posedával, v její bezprostřední blízkosti a přesto jí byl (metaforicky) na míle vzdálen. I kdyby měl v tu chvíli hůl ze zlata, vše záviselo jen na jeho hrdinství. A tak si autoři zmíněné jamky právem vysloužili jen čtvrté a páté místo v celém EG MM.
Přítomné ženy Kíťa Jenke a Bláža Hamouzová nepovažovaly toho dne Xgolf za prioritu. Jak by také mohly? Radovaly se ze slunce, které sem tam pozlatilo bílošedou monotónnost průmyslové krajiny i z prvního sněhu. Bez sebemrskačství ponechaly muže jejich extrémnímu střetu a vyžívaly se v mírumilovném plácání sněhuláčků. Vyhrála Bláža (3), druhá byla Kíťa (2). V hravém tvůrčím procesu je jedním kouskem podpořil také Radek Pošta. Jako by ho to však netěšilo... Navzdory nepsaným požadavkům vtipné glosy na okraj každé (samozřejmě nepochopitelné) osmy se jen mračil a mračil... Zlatá malina (Golden Raspberry, Razzies) - ocenění za nejhorší herecký výkon - mu tentokrát právem náleží.