středa 6. července 2011


"Hole in one" - když to sedne ...
- krátká historie tohoto úderu v Česku (Extreme golf) -

Eso es - Tomáš Neumann (2 x "hole in one" v jednom turnaji)


Hráč, jež trefí jamku na jeden úder je buď skutečný mistr nebo příslovečný sedlák s největší bramborou. Jestli je tím či oním je nakonec fuk, prostě to tam padlo. Faktor náhody a štěstí musí být na nejvyšším stupni, nápřah a ...
První "hole in one" v Česku zahrál ještě v pravěku xg (léto 2006) Jaroslav Barok. Jednalo se o situaci, kdy jako instruktor na tenisovém kempu ukazoval před turnajem v XG dětem techniku a pak na ukázku odpálil a trefil jamku vzdálenou asi 40m. Sklidil ovace a byl krátký čas podezříván z kouzelnictví. Od té doby, nutno dodat, už nic. 
Vzhledem k tomu, že Barokova trefa nebyla zahrána ve vyhlášeném utkání, další první "hole in one" zahrál (na jaře 2007) Láďa Tkáč na legendárním a dnes bohužel spustlém hřišti na rekultivacích u Mariánských Radčic. Tenhle zásah stál zato, neboť jamka byla postavena dobrých 90 metrů daleko. 
První "Hole in one - double" zahrál Tomáš Neumann (EG Match - Litvínovské parky 2011) a protože je dělo trefit jamku na jeden úder a hned dvakrát v turnaji, byl tudíž jmenován prozatimním králem "Hole in One Clubu".

"Hole in one Club"


A na závěr pěkné video "hole in one" Petra Koky na Hoře Svaté Kateřiny (podzim 2008). Myslím, že klasický sedlák s bramborou jak valník. V té době se ještě výsledky malých utkání neukládaly, tudíž tento není zanesen do análů. Video

Případné nesrovnalosti prosím na info@caeg.cz. 
Filip Šrámek
www.caeg.cz