čtvrtek 25. dubna 2013

2. EGOS de Luxe

Transkrušnohorský maraton
Hora Svaté Kateřiny - Drmaly (20.4.2013)
Délka tratě: 10km
Počet jamek: 76
Délka trvání: 10 a půl hodiny
Vítěz: René Dubský s 333 údery
Druhý: Filip Šrámek s 337 údery
Hned z kraje na šesté jamce jsme pohřbili Reného hůl. Trošku jsem ho podezříval, že si svou napiloval, aby jí „jako“ zlomil a já mu musel dát svou a hrát náhradní na leváka. Což se nakonec stalo.
Ale na leváka jsem před lety hrával, takže ok. Kolem desáté jamky jsme se přiblížili k prvnímu vrcholu a vstoupili do bílé tmy. Mlha trvala až kousek za dvacátou jamku. Pak se krajina otevřela. Konečně jsme si mohli zastřílet. Jamky kolem 300 metrů nebyly výjimkou.
Pro tento způsob golfu je zcela nezbytný stavěč jamek. U nás se toho skvěle zhostil náš šerpa - Kíťa. Bez něj bychom do cíle dorazili asi za tmy.
Na 21až 24 jamce postihla Reného větší krize. Vypadal na ručník. Nebyl schopen poslat míček dál než pár metrů. A to jsme nebyli ani v půlce.
Na 44 jamce herně zkolaboval Fíla a táhlo se to s ním alších deset jamek. Dvakrát hlásí obrat, ale dvě osmičky (jediné v celém turnaji!) jeho výkřiky krotily.
Jak to tak bývá na dlouhých poutích, událo se i mnoho jiného zajímavého. Kromě několika osvícení, způsobených vyčerpáním ve spojení s příliš častým soustředěním, se našemu šerpovi Kítě podařilo u 35 jamky najít zlatou medaili. Vzhledem k skromné účasti jsme ceny neřešili, tak se dost hodila.Fíla zase, jako nadšený amatérský mineralog, našel dva kusy křemenné žíly s měděným zrudněním.
Zážitek to byl vskutku enormní. XG maraton se v mnohém podobal klasickému běžeckému. Nekonečný průběh. Vlny formy střídaly vlny krizí. Kondička, zvlášť k závěru, hrála velkou roli. Hráči se střídali ve vedení. Utkání bylo vyrovnané o čemž vypovídá i čtyřbodový rozdíl v konečném výsledku.
Hráči i s šerpou se ještě v pohostinství v Drmalech schodli na brzkém zopakování této úlítlé XG disciplíny.
S mottem: "Není místa, kde se by se nedal hrát golf" vstoupí hráči v dalším díle EGOS de Luxe do středověké štoly.