sobota 14. května 2016

Gender v xGolfu

xGolf a gender
V prosinci 2011 byl v tomto blogu zveřejněn článek na téma genderu v extrémním golfu. Úvaha vycházela z toho, že sociální konstrukt je daný:
1) biologickými rozdíly
2) historicky podmíněným odlišným nadáním
ad 1) Jinakost ve tvaru a vybavení těla vymezuje muže pro útok, zaměřování a strefování se do cíle. Žena je předurčena k vyčkávání a přijímání. Muž je tedy zcela jasně golfovou holí, žena plní spíše roli golfové jamky. 
ad 2) Samec odcházel z jeskyně, aby opatřil potravu a zajistil nová území. Jeho úspěšnost byla dána schopností dobře zacílit a napoprvé se trefit do cíle. Druhá šance neexistovala. Žena zajišťovala chod domácnosti, udržovala rodinné teplo, sbírala kořínky a plody, komunikovala s okolím, zvládala děti, předvídala nebezpečí a měla pod palcem zásobu potravin. Její pozornost byla zkrátka už od pradávna nucena k rozptýlení do všech světových stran. Je dost zřejmé, že archetyp ŽENA nepřináší příliš mnoho předpokladů pro úspěchy v takové hře, jakou je golf. A situace v českém extrémním golfu tento dějinný model neboří. 
Přísně vzato - podle pravidel ČAEG, že 16 nejlepších hráčů je považováno za finalisty - obsadily ženy tento post celkem 87krát. Zmíněný fakt však nemá žádnou výpovědní hodnotu o kvalitě žen. Považte: EG Match, Hora sv. Kateřiny 2013 zaznamenal za celou historii Xgolfu nejvyšší účast žen ve finále - celkem pět. O úspěchu se ale nedá mluvit. Startujících bylo pouze šestnáct, takže pátá finalistka byla zároveň na poslední příčce výsledkovky turnaje. O triumfu žen můžeme mluvit až při jejich postupu do finále při více obsazeném turnaji (nad 30 hráčů), popř. při umístění v první polovině výsledkovky při menším počtu startujících (pod 30 hráčů). Toto se dámám povedlo jen 25krát: Zemanová 7krát, Hamouzová 6krát, Poštová 5krát, Jahelková, Balázsová K., Nováčková, Petrová, Gregorová, Cvejnová, Solíková 1krát. Až do sezóny 2015 šlo o ojedinělé události nijak výjimečné hodnoty, vyjma 9. místa Zlaty Nováčkové (Nebeská Rybná, 2012) a 9. místa Míši Poštové (Deštné v OH, 2014).
Rok 2015 charakterizuje frontální útok Míši Poštové (5krát ve finále, z toho 4krát v první polovině žebříčku), Lenky Zemanové (5krát ve finále, z toho 2krát v první polovině žebříčku) a sedmnáctinásobná účast žen ve finále celkem (to i při dlouhodobé absenci B. Hamouzové v xGolfové lize). Skutečnosti, které lehce pohnuly genderovým pohledem na cross golf.
Letošní sezóna se pod nastavený trend podepisuje. Fenomenální úspěch Lenky Zemanové ve 2. EG CUPu (Deštné v OH, 23. 4. 2016), kdy zvítězila v základní části a po finále se umístila na druhém místě, nenechává nikoho na pochybách, že ženy mají co říct. Potvrdily to hned následující den - 24. 4. 2016 - když postoupily do finále tři z nich. Sečteno s ostatním, v zatím šesti letošních turnajích se jim podařilo dostat do finále 8krát.
Stále nám však stačí k počítání jenom prsty rukou a není pochyb o tom, že krásnější polovina lidstva pozicí mužů v cross golfu významně neotřese. Nestálo by proto za úvahu, změnit přístup k odměňování při turnajích? Prioritně (povinně) ocenit pořadí ve SPOLEČNÉM žebříčku - lhostejno, zda medailové pozice obsadili muži nebo ženy - a teprve pak (dobrovolné rozhodnutí organizátora) ohodnotit méně obsazené kategorie? Vždyť k situaci, k jaké došlo v Deštné, dojde opravdu výjimečně a vyhrávajícím mužům určitě nebude vadit, když na štítku poháru bude namísto "1. místo v kategorii mužů" pouze "1. místo".